fbpx

Kamado houtskool

Kamado houtskool is een belangrijk onderdeel van het koken op een kamado barbecue. Het is een soort houtskool die speciaal is ontwikkeld voor gebruik in een kamado of een professionele houtskool grill. Kamado houtskool wordt gemaakt van verschillende soorten hout, zoals eikenhout, beuk en acaciahout. Het is belangrijk om de juiste soort houtskool te kiezen voor uw kamado, omdat dit van invloed kan zijn op de smaak van uw gerechten.

Inspiratie nodig voor je terras of overkapping?

Kom langs in onze 3000m² grote showroom in Roden.

Meer informatie »

  Kandu Charcoal houtskool 2 kg

   

  9,95

  Big Green Egg charcoal | 4.5 kg

   

  18,50

  Bestcharcoal Quebracho blanco houtskool |15 kg

  Zuid Amerika

  36,95
  Snel geleverd uit voorraad
  Bijna 80 jaar ervaring
  Gratis thuisbezorgd vanaf € 100,-

  Big Green Egg charcoal | 9 kg

   

  30,95

  Bestcharcoal Acacia Black Wattle houtskool | 10kg

  Zuid-Afrika

  24,95

  Bestcharcoal Birch & oak houtskool | 10 kg

  Oost-Europa

  24,50
  Snel geleverd uit voorraad
  Bijna 80 jaar ervaring
  Gratis thuisbezorgd vanaf € 100,-

  Bestcharcoal Marabu houtskool | 10 kg

  Cuba

  27,50

  Bestcharcoal Birch & hornbeam houtskool | 10kg

   

  26,95

Wat is kamado houtskool?

Kamado houtskool is een speciaal type houtskool dat wordt gebruikt in kamado barbecues. Kamado barbecues zijn keramische barbecues die oorspronkelijk uit Japan komen. Kamado barbecues zijn ontworpen om te koken op hoge temperaturen en zijn zeer veelzijdig.

Kamado houtskool is anders dan gewone houtskool omdat het vaak een hoge dichtheid heeft en uit grotere stukken bestaat. Dit betekent dat het langer brandt en een hogere temperatuur bereikt dan gewone houtskool. Bovendien produceert kamado houtskool minder as en rook dan gewone houtskool.

Het is belangrijk om kwalitatief goede kamado houtskool te gebruiken om de beste resultaten te krijgen bij het koken op een kamado barbecue. Kamado houtskool is verkrijgbaar in verschillende soorten, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om de juiste soort kamado houtskool te kiezen voor het type gerecht dat je wilt maken.

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van kamado houtskool is de grootte van de stukken. Kamado houtskool van restaurantkwaliteit is meestal vuistgrootte en wordt gemaakt van grove stukken hout. Dit zorgt voor een gelijkmatige verbranding en een constante temperatuur tijdens het koken. Ook kan de lucht makkelijk circuleren rond deze grote stukken.

 

Kwaliteit van houtskool

Belang van kwaliteit

De kwaliteit van houtskool is van groot belang bij het bereiden van voedsel op een kamado BBQ. Het gebruik van hoogwaardige houtskool kan een groot verschil maken in de smaak en kwaliteit van het eindproduct. Goedkope houtskool van lage kwaliteit kan onzuiverheden bevatten die de smaak van het voedsel kunnen aantasten. Bovendien kan het gebruik van slechte kwaliteit houtskool leiden tot een ongelijkmatige verbranding, waardoor het voedsel niet gelijkmatig gaar wordt.

Houtskoolsoort en kwaliteit

Er zijn verschillende soorten houtskool beschikbaar voor gebruik op een Kamado BBQ. De kwaliteit van de houtskool is afhankelijk van de soort hout die wordt gebruikt en de zuiverheid van de houtskool. Over het algemeen wordt hardhout beschouwd als de beste keuze voor houtskool van hoge kwaliteit. Hardhout zoals eiken of acacia wordt vaak gebruikt vanwege de langzame verbranding en de heerlijke rokerige smaak die het aan het voedsel geeft.

Het is ook belangrijk om houtskool van restaurant kwaliteit te kiezen. Restaurant kwaliteit houtskool is zuiverder en bevat minder onzuiverheden dan goedkopere houtskool. Dit zorgt voor een gelijkmatige verbranding en een betere smaak van het voedsel. Bij het kiezen van houtskool is het belangrijk om op de verpakking te kijken naar de aanduiding “restaurant kwaliteit”.

In het algemeen geldt dat hoe zuiverder de houtskool is, hoe hoger de kwaliteit is. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van houtskool te letten op de zuiverheid en de kwaliteit van de gebruikte houtsoort.

Verschillende houtsoorten

Kamado houtskool kan worden gemaakt van verschillende soorten hout, waaronder eik, black wattle (Acacia), quebracho (steeneik), marabu of beukenhout. Elk type hout heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan een verschillende smaak en aroma geven aan het voedsel dat op de kamado wordt bereid.

Europees eiken

Europees eikenhout is een van de meest populaire houtsoorten die wordt gebruikt voor kamado houtskool. Het heeft een milde smaak en aroma en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Europees eiken en beukenhout zijn twee veelgebruikte soorten eikenhout voor kamado houtskool.

 

Black Wattle (Accacia)

Black wattle is een accacia housoort en is afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt vaak gebruikt voor kamado houtskool. Het hout heeft een hoge dichtheid en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Black wattle houtskool heeft een milde smaak en aroma en kan worden gebruikt voor het roken van vlees en vis.

Quebracho

Quebracho is een houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt vaak gebruikt voor kamado houtskool. Het hout heeft een hoge dichtheid en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Quebracho houtskool heeft een sterke smaak en aroma en kan worden gebruikt voor het roken van vlees en vis.

Marabu

Marabu is een houtsoort afkomstig uit Afrika en wordt vaak gebruikt voor kamado houtskool. Het hout heeft een hoge dichtheid en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Marabu houtskool heeft een vrij neutrale smaak

Acacia

Acaciahout is een van de meest populaire houtsoorten die wordt gebruikt voor kamado houtskool. Het heeft een milde smaak en aroma en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Acacia houtskool kan worden gebruikt voor het roken van vlees en vis.

Beukenhout

Beukenhout is een van de meest populaire houtsoorten die wordt gebruikt voor kamado houtskool. Het heeft een milde smaak en aroma en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Europees beukenhout is een veelgebruikte soort beukenhout voor kamado houtskool.

Quebracho (Steeneik)

Steeneik is een houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt vaak gebruikt voor kamado houtskool. Het hout heeft een hoge dichtheid en brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Steeneik houtskool heeft een sterke smaak en aroma en kan worden gebruikt voor het roken van vlees en vis.

Temperatuur en houtskool

Bij het gebruik van een Kamado is het belangrijk om de temperatuur goed te kunnen regelen. De luchttoevoer is hierbij een belangrijke factor. Door het schuifje onder wat meer open te zetten en het schuifje bij het deksel wat meer dicht te doen, kan de temperatuur worden verhoogd. Dit werkt alleen als de lucht goed langs de houtskool in de Kamado kan stromen.

Het type houtskool dat wordt gebruikt, heeft ook invloed op de temperatuur. Sommige houtskoolsoorten branden sneller en heter dan andere. Kersen houtskool is bijvoorbeeld gemakkelijk aan te steken en ideaal voor Hot & Fast doordat de houtskool snel brandt en snel op zijn warmste punt is. Bij hoge temperaturen is de houtskool goed voor 4-6 uur.

Als er een lage temperatuur nodig is, kan er beter gekozen worden voor een andere houtskoolsoort. Het is daarom belangrijk om te weten welke houtskool het beste past bij de bereiding die je wilt maken. Over het algemeen geldt dat houtskool van goede kwaliteit beter brandt en langer meegaat dan goedkope houtskool.

Het is ook belangrijk om de hoeveelheid houtskool in de Kamado goed te doseren. Lange of korte bereidingen, hoge of lage temperaturen, de hoeveelheid houtskool blijft hetzelfde. Wat niet wordt gebruikt, blijft er toch in liggen en kan de volgende keer weer worden gebruikt. Het is wel belangrijk om een diepe kuil in de houtskool te maken door de grove stukken opzij te leggen. Zo kan de lucht goed langs de houtskool stromen en kan de temperatuur goed worden geregeld.

Grootte en brandduur

Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste houtskool voor je Kamado is de grootte en brandduur. Het is belangrijk om te kiezen voor houtskool van gelijkmatige grootte, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld in je Kamado. Daarnaast moet de houtskool compact en dicht zijn, zodat het langer meegaat en een constante temperatuur behoudt.

Er zijn verschillende soorten houtskool op de markt met verschillende branduren. Zo heb je bijvoorbeeld houtskool met een lange brandduur van wel 50% ten opzichte van normale houtskool soorten. Dit is ideaal voor lange sessies van slow cooking.

Een andere factor die van invloed is op de brandduur is de dichtheid van de houtskool. Houtskool van hogere kwaliteit is vaak dichter en compacter, waardoor het langer meegaat en een constante temperatuur behoudt.

Kortom, bij het kiezen van de juiste houtskool voor je Kamado is het belangrijk om te letten op de grootte en dichtheid van de houtskool stukken en de brandduur. Door te kiezen voor houtskool van hogere kwaliteit met een lange brandduur en een constante temperatuur, kun je genieten van heerlijke gerechten van je Kamado.

Koken met kamado houtskool

Als je op zoek bent naar de beste manier om te koken op een Kamado BBQ, dan is het belangrijk om de juiste soort houtskool te kiezen. Kamado houtskool is een populaire keuze onder BBQ-liefhebbers vanwege de hoge kwaliteit en de lange brandduur. In deze sectie worden de verschillende manieren besproken waarop je Kamado houtskool kunt gebruiken om heerlijke gerechten te bereiden.

 

BBQ

Een Kamado BBQ is perfect voor het bereiden van allerlei soorten vlees, vis en groenten. Kamado houtskool is de ideale brandstof voor het creëren van die perfecte grillstrepen en smaak. Door de hoge temperatuur van de Kamado BBQ is het mogelijk om snel een heerlijke maaltijd te bereiden.

Low & Slow

Een andere manier om te koken op een Kamado BBQ is door middel van de “low & slow” methode. Hierbij wordt het voedsel langzaam gegaard op een lage temperatuur. Dit is ideaal voor het bereiden van grote stukken vlees zoals brisket of pulled pork. Kamado houtskool is perfect voor deze methode vanwege de lange brandduur en de constante temperatuur die het creëert.

Pizza Bakken

Een Kamado BBQ is ook perfect voor het bakken van pizza’s. Kamado houtskool kan worden gebruikt om de temperatuur van de Kamado BBQ op te voeren tot wel 350 graden Celsius. Dit is perfect voor het bakken van pizza’s op een pizzasteen. Door de hoge temperatuur wordt de pizza snel gebakken en krijgt deze een heerlijke krokante korst.

Kortom, kamado houtskool is de ideale brandstof voor het bereiden van allerlei soorten gerechten op een Kamado BBQ. Of je nu wilt grillen, slow-cooken of pizza wilt bakken, Kamado houtskool zorgt voor de perfecte temperatuur en smaak.

 

Merken en keurmerken

Er zijn verschillende merken houtskool beschikbaar voor de Kamado. Sommige merken zijn gespecialiseerd in houtskool voor de Kamado, terwijl andere merken een breed scala aan houtskoolproducten aanbieden. Enkele van de bekende merken zijn Big Green Egg en BestCharcoal

Het FSC keurmerk is een keurmerk dat aangeeft dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit keurmerk is relevant voor houtskool omdat het aangeeft dat de houtskool afkomstig is van bomen die op een duurzame manier zijn gekapt. Enkele merken die FSC-gecertificeerde houtskool aanbieden zijn Big Green Egg en BestCharcoal.

Bestcharcoal is een merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige houtskoolproducten. Het merk maakt gebruik van een combinatie van eikenhout en haagbeuk om een houtskool te produceren die geschikt is voor de Kamado. Het merk wordt vaak gebruikt in professionele restaurants vanwege de kwaliteit van de houtskool.

Big Green Egg is een merk dat bekendstaat om zijn hoogwaardige Kamado’s. Het merk biedt 1 soort houtskool aan die speciaal is ontworpen voor de Kamado. Het merk maakt gebruik van hoogwaardige materialen om een houtskool te produceren die lang meegaat en weinig as produceert.

 

 

DeVriesXL

Hulp of advies nodig?

Onze collega’s zitten nu voor je klaar om al je vragen
te beantwoorden!

050 5012 857

Stuur e-mail

DeVriesXL

Hulp of advies nodig?

Onze collega’s zitten nu voor je klaar om al je vragen
te beantwoorden!

050 5012 857

Stuur e-mail