fbpx

Onze beste barbecue? De Big Green Egg Kamado

De oorsprong van een kamado barbecue ligt al voor Christus. In Oost-Azië werd ruim 3.000 jaar geleden al gestookt op kleiovens. De Japanners namen deze kleiovens mee en noemden ze ‘kamado’. Big Green Egg opende in 1974 haar deuren in Atlanta. Eerst importeerde Big Green Egg de kamado’s uit Azië, maar ze besloten op een gegeven moment om de kamado te perfectioneren. De keramiek staat centraal en is mede ontwikkeld door NASA. Het productieproces van de Egg vindt plaats in Noord-Amerika en dit vindt plaats volgens erg strenge kwaliteitsnormen. Een voordeel van dit hoge segment keramiek is dat de warmte-isolatie top is. Ook is de Big Green Egg bestand tegen temperatuurschommelingen en weerstaat het extreem hoge temperaturen. Elke kamado die geproduceerd wordt, ondergaat een zeer nauwkeurige controle, waardoor elke kamado van uitstekende kwaliteit is. Hierdoor staat het merk 100 procent achter de geproduceerde kamado’s. Zij zijn hier zo van overtuigd dat ze levenslange garantie bieden op het materiaal en op de constructie van alle keramische onderdelen. Wij van De Vries XL hebben ervaring in huis, in het gebruik van een Big Green Egg. Mocht je interesse hebben in deze ervaring, neem dan gerust contact met ons op!

Onze verschillende Big Green Eggs

Big Green Egg Mini

762,-

Big Green Egg MiniMax with carrier

1.185,-

Big Green Egg Medium

1.373,-

Big Green Egg Large

1.833,-

Big Green Egg Large houtskoolbarbecue met nest en handler

2.238,-

Accessoires

Welke accessoires zijn nou essentieel bij aanschaf van een Big Green Egg? Daar is geen eenzijdig antwoord op te geven. We hebben geprobeerd om de belangrijkste accessoires op een rijtje te zetten:

  • Het onderstel; Kies je voor een ingebouwde BGE of wil je de BGE verplaatsen? Er zijn verschillende opties in de onderstellen van een BGE. Van een table nest tot een integgrated nest, de keuze is reuze.
  • ConvEGGtor; Dit is de meest essentiële toevoeging aan je Big Green Egg. Een convEGGtor gebruik je bij bijna alle bereidingstechnieken, behalve voor het grillen. Met een convEGGtor creëer je een hitteschild tegen open vuur. De convEGGtor zorgt voor uitstekende warmtegeleiding en een goede luchtstroom in de BGE.
  • Cast Iron Grid; Dit is een gietijzeren rooster om vlees, vis en groente op te grillen. Deze is ook verkrijgbaar in een halve maan vorm. Een gietijzeren rooster zorgt voor gegrilde producten waardoor de voedingssappen beter bewaard blijven.
  • Grid Lifter; Ideaal te gebruiken als je een warm rooster uit de kamado wilt halen. De grid lifter van BGE is stabiel en beschermt de handen tegen vuil en hitte.
  • Houtskool en starters; Hier kun je niet zonder! De houtskool van de BGE is afkomstig van de beuk en de haagbeuk. Een kenmerk van dit houtskool is dat het een extreem lange brandduur heeft. Met de aanmaakblokjes van de BGE maak je het aansteken van het houtskool makkelijker. Ze werken razendsnel, schoon, veilig en ze zijn makkelijk in gebruik.

Naast deze accessoires zijn er nog veel meer accessoires bij een Big Green Egg te verkrijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan wood mates, waardoor je meer werkplek krijgt. Je kunt ook denken aan een ash tool waarmee as eenvoudig verwijderd kan worden. Kortom, er zijn genoeg accessoires te verkrijgen voor je EGG! Ben je helemaal fan geworden van de BGE? Dan is er ook nog prachtige merchandise van de BGE.

Gebruiken, schoonmaken en onderhouden van de BGE

Voor het gebruik van een kamado heeft de Big Green Egg hele handige video’s gemaakt. Op hun site wordt uitleg gegeven aan de hand van videomateriaal. Hierin wordt uitgelegd hoe je een BGE aansteekt en weer dooft en hoe je de juiste temperatuur regelt. Bovendien worden er vier populaire kooktechnieken toegelicht.

Schoonmaken van een BGE is een kleine moeite en zorgt ervoor dat je er langer plezier van hebt. Voor gebruik van de BGE kunt je het beste al het oude as verwijderen uit de BGE. Hierdoor heb je meer controle over het bereiden van je gerechten en blijft de temperatuur constant. Het oude as kan verwijderd worden door gebruik te maken van een ash tool en eventueel een ash removal pan. De ash tool wordt gebruikt om het houtskool goed te verdelen en het as via de luchtregelaar te verwijderen. Na gebruik van de BGE is het belangrijk om eventuele etensresten te verwijderen. Dit kan gedaan worden door de EGG op te stoken naar ongeveer 300 graden Celsius. Een alternatief is om gebruik te maken van een grid cleaner of een grid scrubber. Met deze twee accessoires wordt het makkelijk om etensresten van je BGE te verwijderen.

Het onderhouden van je BGE doe je met de volgende tips van De Vries XL Tuinmeubelen:

  • Check regelmatig je moeren en bouten van de BGE.
  • Als je de kamado langere tijd niet gebruikt, dek deze dan af met een hoes.
  • Ook bij langer gebruik is het belangrijk om geen afdekdop of margrietschijf/rEGGulator op de BGE te laten zitten. Zet ook de luchtschuif aan de onderkant open voor preventie van eventuele schimmelvorming.
  • Spuit af en toe een beetje WD40 op de bewegende onderdelen van de kamado. Zo houd je deze soepel en in topconditie.
  • Vet de rEGGulator regelmatig in met plantaardige olie.

Bestellen van een Big Green Egg

Op het moment van schrijven worden de Big Green Eggs nog niet online verkocht. De accessoires voor de Big Green Egg staan online en kunnen besteld worden. Voor meer advies en het kopen van een Big Green Egg vragen we je om langs te komen in onze Showroom in Roden. Woont je nou niet op reisafstand van Roden? Dan geven wij ook advies en willen we graag voor je klaar staan. Je kunt dan contact met ons opnemen!

Big Green Egg Large

Formaten van de Big Green Egg

De Big Green Egg is verkrijgbaar in de Mini, Minimax, Medium, Large en XL. Zelf kun je kiezen welk formaat geschikt is voor bij je in de tuin. De Mini is geschikt om te barbecueën voor 2 tot 4 personen. De mini is het lichtste model van BGE en leent zich er voor om op tafel te zetten of mee te nemen naar de picknick of op de boot. De Minimax heeft een 8 cm groter (33cm in totaal) kookoppervlak. Ook deze kamado kan meegenomen worden of als tafelmodel gebruikt worden. Dit wordt makkelijker gemaakt met de standaard meegeleverde EGG Carrier. Op de Minimax kan gekookt worden voor 4 tot 6 personen.

Een Medium BGE is geschikt voor 6 tot 8 personen te bedienen van een heerlijk stukje vlees. Niet alleen vlees kan bereid worden op de Big Green Egg, maar ook heerlijke vis, schaaldieren of een pizza. Het meest populaire model van de Big Green Egg-familie is de Large. Op het 46 cm kookoppervlak is genoeg plek om voor 8 personen! De Large kan ingebouwd worden in een tafel of op een Nest handler geplaatst worden om hem makkelijk en veilig te kunnen verplaatsen

Big Green Egg Large

Formaten van de Big Green Egg

De Big Green Egg is verkrijgbaar in de Mini, Minimax, Medium, Large en XL. Zelf kun je kiezen welk formaat geschikt is voor bij je in de tuin. De Mini is geschikt om te barbecueën voor 2 tot 4 personen. De mini is het lichtste model van BGE en leent zich er voor om op tafel te zetten of mee te nemen naar de picknick of op de boot. De Minimax heeft een 8 cm groter (33cm in totaal) kookoppervlak. Ook deze kamado kan meegenomen worden of als tafelmodel gebruikt worden. Dit wordt makkelijker gemaakt met de standaard meegeleverde EGG Carrier. Op de Minimax kan gekookt worden voor 4 tot 6 personen.

Een Medium BGE is geschikt voor 6 tot 8 personen te bedienen van een heerlijk stukje vlees. Niet alleen vlees kan bereid worden op de Big Green Egg, maar ook heerlijke vis, schaaldieren of een pizza. Het meest populaire model van de Big Green Egg-familie is de Large. Op het 46 cm kookoppervlak is genoeg plek om voor 8 personen! De Large kan ingebouwd worden in een tafel of op een Nest handler geplaatst worden om hem makkelijk en veilig te kunnen verplaatsen

Sluit pop-up