fbpx

Tuinverlichting op zonne-energie

Solar tuinverlichting, oftewel tuinverlichting op zonne-energie, zijn lampen die werken op zonlicht. Overdag wordt de lamp opgeladen door de zon en ’s avonds/’s nachts geeft deze lamp de stroom af. Tuinverlichting is er natuurlijk voor om verlichting te geven, maar de tuin wordt er ook een stuk gezelliger van. Het geeft veel meer sfeer aan je tuin en je kunt ’s avonds langer buiten zitten.

De voordelen van Solar buitenverlichting

Buitenverlichting op zonne-energie is milieuvriendelijk, energiezuinig en duurzaam. Dit zorgt ervoor dat je geen elektriciteitskosten hoeft te betalen. Het zal je dus geen extra geld kosten. Daarnaast is de buitenverlichting draadloos. Hierdoor is het veiliger, maar je hebt ook geen elektriciteitspunt nodig waar je rekening mee dient te houden. Bovendien gaat de Solar verlichting veel langer mee doordat de verlichting LED-verlichting is. Als laatste gaat de tuin verlichting op zonne-energie automatisch aan na zonsondergang. Dit is natuurlijk heel makkelijk, aangezien je de verlichting zelf niet meer aan hoeft te zetten.

De verschillende soorten tuinverlichting op zonne-energie

Voor Solar buitenverlichting kun je denken aan verschillende mogelijkheden. Het installeren van deze lampen kan iedereen. Het is namelijk niet ingewikkeld. Allereerst zijn er Solar lampen voor decoratie. Hierbij kunt je denken aan fakkels, lampions, lichtslingers en lichtfiguren. Daarnaast zijn er verschillende tuinverlichtingen op zonne-energie welke dienen voor praktische verlichting. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Breedstraler
  • Wandlampen
  • Sokkellampen
  • Huisnummer verlichting

Bovendien bestaan er buitenlampen op zonne-energie met een bewegingsmelder. Dit houdt in dat het stuk automatisch verlicht wordt wanneer je erlangs loopt. Wanneer je de buitenverlichting in de tuin zou zetten, zou de tuin automatisch verlicht worden als je buiten in de tuin loopt.

De werking van Solar tuinverlichting

Eigenlijk is de werking van een buitenlamp op zonne-energie heel simpel. De Solar lamp heeft zonnecellen in een zonnepaneel zitten. Deze cellen vangen het zonlicht overdag op. Deze opgeslagen energie wordt dan omgezet naar elektrische energie. Als laatste wordt deze elektrische energie opgeslagen in een oplaadbare batterij.

Het opladen van tuinverlichting op zonne-energie

Het opladen van de Solar buitenverlichting is afhankelijk van de hoeveelheid zon op een dag. Op een hele mooie zonnige dag zal de lamp al snel van voldoende zonne-energie zijn voorzien. De meeste Solar verlichting kunnen 6 uur lang branden wanneer de lamp helemaal is opgeladen.

Waar dien je rekening mee te houden?

Allereerst is het van belang dat de Solar buitenlampen genoeg daglicht krijgen. Je dient rekening te houden met de locatie waar de lamp komt te hangen. Het is verstandig om de lamp niet onder afschermende gebieden te hangen, zoals bomen of daken. Hierdoor werkt de Solar verlichting niet optimaal.

Ledverlichting

Ledverlichting is zuiniger dan andere lampen, zoals gloeilampen. De ledverlichting wordt snel terugverdiend en de lampen gaan langer mee. Uiteindelijk is deze verlichting dus een stuk goedkoper. In het Nederlands wordt LED ook wel ‘Lichtgevende Diode’ genoemd. Wat is een diode? Dat is een een elektronisch onderdeel welke de stroom goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere. Hij functioneert dus eigenlijk als een soort terugslagventiel.

De werking van ledverlichting gaat als volgt. Het licht wordt geproduceerd door halfgeleiders. Het materiaal waar ledverlichting uit bestaat, geeft licht af door stroom door deze halfgeleiders te laten lopen. Bij andere lampen is dat door een gloeidraad of een gasontlading.

Ledverlichting heeft verschillende voordelen. De levensduur van deze verlichting is langer dan andere vormen van verlichting, aangezien deze verlichting weinig warmte produceert en beter tegen trillingen, stoten, schikken en slijtage kan. Een ledlamp kan tot wel 90% efficiënter zijn dan een gloeilamp, doordat er bij ledverlichting geen energie verloren gaat aan het opwarmen. Ledverlichting heeft een hoge energie-efficiëntie en is dus vooral energiezuinig. Bovendien gaat ledverlichting veel langer mee dan een gloeilamp.

De ledverlichting is wel een stuk duurder bij aanschaf, dan andere verlichtingen. Uiteindelijk zal je de lamp snel terugverdienen, aangezien de verlichting zo energiezuinig is. In de winkel moet je dus even wat meer betalen dan voor een andere lamp, maar uiteindelijk zal je goedkoper uit zijn. Wat ook een voordeel is, is dat ledlampen in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Uiteindelijk dus een hele leuke investering.

 

 

Suns Jack Solar maat S| White

84,95