fbpx

Weerplekken verwijderen

Inspiratie nodig voor je terras of overkapping?

Kom langs in onze 3000m² grote showroom in Roden.

Meer informatie »

Het wordt weer lente en de eerste zonnestralen komen weer tevoorschijn. Dat betekent dat de tuinsets weer onder de hoes vandaan kunnen, de tafels weer uit de schuur en de parasols weer van zolder. Maar door de herfst en winter zijn er weerplekken op de producten ontstaan. Hoe kan dat en hoe krijg je deze er nou het beste af?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe weerplekken precies ontstaan, zodat we het beste weten hoe we het moeten aanpakken en in de toekomst misschien voorkomen.

Wat zijn weerplekken?

Weerplekken, ook wel spocht genoemd, is een schimmel aantasting van hout of textiel. Het wordt veroorzaakt doordat het product een langere tijd in aanraking is geweest met vocht. Het uit zich vaak in zwarte vlekken of stippen. De weervlekken zijn een schimmel, en die groeien vaak het best op donkere vochtige plekken. Het verspreidt zich door de lucht of door water (regenwater bijvoorbeeld) naar andere plekken op je product. Gelukkig zijn weervlekken, ondanks dat ze er hardnekkig uitzien, goed te verwijderen als je er op tijd bij bent!

Weerplekken schoonmaken/verwijderen

Voor het schoonmaken van textiel of kunststof kun je het volgende gebruiken:

  • Handwarm water
  • Soda/zout
  • Zachte doek
  • Handwarm sopje

Maak een emmer water klaar met ongeveer 5% soda/zout. Met dit sopje en een zachte doek het textiel schoonmaken. Vervolgens met het handwarme sopje de kussens schoonmaken en buiten leggen te drogen in de zon.

Voor het schoonmaken van teakhout kun je het volgende gebruiken:

  • Handwarm water
  • Soda/zout
  • Half harde borstel

Zorg ervoor dat de tafel flink doorweekt is met water (door de regen of de tuinslang) van te voren, zodat alle poriën van het hout open gaan staan. Maak een emmer water klaar met een flinke scheut soda/zout. Dan met de half harde borstel en sodawater flink schrobben over de tafel met nerven van het hout mee, zodat alles goed geraakt wordt. Vervolgens met de tuinslang (geen hogedrukspuit!) of een emmer schoon water de tafel afspoelen.

 

TIP: Je kunt ook i.p.v. sodawater onze Multi Surface Cleaner gebruiken!

Tip!

4 Seasons Outdoor Multi Surface Cleaner

12,95
Tip!

4 Seasons Outdoor Multi Surface Cleaner

12,95

Verweerde kunststof tuinmeubelen opknappen

Een effectieve manier om verweerde kunststof tuinmeubelen op te knappen is door ze grondig schoon te maken. Gebruik een milde zeepoplossing en een zachte borstel om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel de meubelen goed af en laat ze volledig drogen. Vervolgens kan het aanbrengen van een kunststofreiniger of -hersteller helpen om de oorspronkelijke glans te herstellen en kleine krassen te verminderen. Het is ook mogelijk om verweerde kunststof tuinmeubelen te verven met speciale verf voor kunststof. Kies een verf die geschikt is voor buitengebruik en volg de instructies van de fabrikant. Dit kan een snelle en betaalbare oplossing zijn om je meubelen een nieuwe uitstraling te geven. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen, zoals het reinigen en beschermen van de meubelen tegen de elementen, om ze langer mooi te houden.

Gebruik hitte bijvoorbeeld een onkruidbrander

Een alternatieve methode om verweerde kunststof tuinmeubelen op te knappen, is door gebruik te maken van hitte, zoals een onkruidbrander. Met de hitte kun je voorzichtig over het oppervlak van de meubelen gaan om de verweerde laag te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de hitte niet te lang op één plek te laten staan om schade aan de meubelen te voorkomen. Na het verwijderen van de verweerde laag, kun je de meubelen schoonmaken en eventueel een kunststofreiniger of -hersteller gebruiken om de glans te herstellen. Vergeet niet om de veiligheidsinstructies van de hittebron op te volgen en de meubelen af te koelen voordat je ze gebruikt. Het is altijd verstandig om eerst een klein gedeelte van het meubelstuk te testen voordat je de volledige behandeling uitvoert.

Doe dit vooral niet

Weerplekken verwijderen met schoonmaakazijn of chloor! Tuinmeubelen zijn bijna altijd voorzien van een waterafstotende of zelfs waterdichte coating. Met chloor of azijn haal je deze laag van je product af. Ook kan het de kleur van het product aantasten.

Voorkomen is beter dan genezen!

Omdat schimmels vocht nodig hebben is het belangrijk om je parasol, kussen en andere tuinattributen, op een droge plek te stallen. Zo kun je jouw parasol en tuinset beschermen tegen “het weer” met een ademende hoes van Aerocover. Zorg ervoor dat vóór je alle textielproducten afdekt en opruimt, alles droog is!
Ook is het vooraf behandelen belangrijk. Je houten meubelen kun je behandelen met Teak Shield en voor het opbergen. Houten meubelen zo min mogelijk afdekken maar laten luchten buiten.
Als je met regen (ook in de zomer) zorgt dat de hoes om je product zit, en in de winter je product behandeld opbergt, kun je uzelf een hoop poetswerk besparen!


Heeft je vragen over onze producten? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in onze 3000 m² grote Experience store in Roden. 

Onze Experience store »