fbpx

Weerplekken verwijderen

Het wordt weer lente en de eerste zonnestralen komen weer tevoorschijn. Dat betekend dat de tuinsets weer onder de hoes vandaan kunnen, de tafels weer uit de schuur en de parasols weer van zolder. Maar door de herst en winter zijn er weerplekken op de producten ontstaan. Hoe kan dat en hoe krijgt u deze er nou het beste af?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe weerplekken precies ontstaan, zodat we het beste weten hoe we het moeten aanpakken en in de toekomst misschien voorkomen.

Wat zijn weerplekken?

Weerplekken, ook wel spocht genoemd, is een schimmel aantasting van hout of textiel. Het wordt veroorzaakt doordat het product een langere tijd in aanraking is geweest met vocht. Het uit zich vaak in zwarte vlekken of stippen. De weervlekken zijn een schimmel, en die groeien vaak het best op donkere vochtige plekken. Het verspreidt zich door de lucht of door water (regenwater bijvoorbeeld) naar andere plekken op uw product. Gelukkig zijn weervlekken, ondanks dat ze er hardnekkig uitzien, goed te verwijderen als u er op tijd bij bent!

Weerplekken schoonmaken/verwijderen

Voor het schoonmaken van textiel of kunststof kunt u het volgende gebruiken:

  • Handwarm water
  • Soda/zout
  • Zachte doek
  • Handwarm sopje

Maak een emmer water klaar met ong 5% soda/zout. Met dit sopje en een zachte doek het textiel schoonmaken. Vervolgens met het handwarme sopje de kussens schoonmaken en buiten leggen te drogen in de zon.

Voor het schoonmaken van teakhout kunt u het volgende gebruiken:

  • Handwarm water
  • Soda/zout
  • Half harde borstel

Zorg ervoor dat de tafel flink doorweekt is met water (door de regen of de tuinslang) van te voren, zodat alle poriën van het hout open gaan staan. Maak een emmer water klaar met een flinke scheut soda/zout. Dan met de half harde borstel en sodawater flink schrobben over de tafel met nerven van het hout mee, zodat alles goed geraakt wordt. Vervolgens met de tuinslang (geen hogedrukspuit!) of een emmer schoon water de tafel afspoelen.

 

TIP: U kunt ook i.p.v. sodawater onze Multi Surface Cleaner gebruiken!

Tip!

4 Seasons Outdoor Multi Surface Cleaner

11,95
Tip!

4 Seasons Outdoor Multi Surface Cleaner

11,95

Doe dit vooral niet

Weerplekken verwijderen met schoonmaakazijn of chloor! Tuinmeubelen zijn bijna altijd voorzien van een waterafstotende of zelfs waterdichte coating. Met chloor of azijn haal je deze laag van je product af. Ook kan het de kleur van het product aantasten.

Voorkomen is beter dan genezen!

Omdat schimmels vocht nodig hebben is het belangrijk om uw parasol, kussen en andere tuinattributen, op een droge plek te stallen. Zo kunt u uw parasol en tuinset beschermen tegen “het weer” met een ademende hoes van Aerocover. Zorg ervoor dat vóór u alle textielproducten afdekt en opruimt, alles droog is!
Ook is het vooraf behandelen belangrijk. Uw houten meubelen kunt u behandelen met Teak Shield en voor het opbergen. Houten meubelen zo min mogelijk afdekken maar laten luchten buiten.
Als u met regen (ook in de zomer) zorgt dat de hoes om uw product zit, en in de winter u product behandeld opbergt, kunt u uzelf een hoop poetswerk besparen!


KOM LANGS IN ONZE EXPERIENCE STORE IN RODEN

DE GROOTSTE TUINMEUBELEN SHOWROOM VAN NOORD-NEDERLAND

Meer informatie »