fbpx

Teakhout schoonmaken

Volg deze eenvoudige gids voor het schoonmaken van teakhouten tuinmeubelen! Teakhout is een prachtig materiaal dat veel wordt gebruikt voor buitenmeubels vanwege zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Of je nu al een trotse eigenaar bent van teakhouten tuinmeubelen of erover denkt om er een aan te schaffen, het is belangrijk om te weten hoe je ze goed kunt schoonmaken en onderhouden om ze in topconditie te houden.

In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het schoonmaakproces voor teakhouten tuinmeubelen. We zullen je laten zien hoe je vuil, vlekken en misschien zelfs schimmels kunt verwijderen, en we geven handige tips om teakhouten meubels te beschermen tegen weersinvloeden en andere mogelijke schade.

Teakhout is een natuurproduct

Tuinmeubelen van teakhout zoals teakhouten tuintafels met bijpassende teakhouten tuinstoelen kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Oorspronkelijk komt teak uit Zuidoost-Azië, maar tegenwoordig worden teakbomen op grote schaal aangeplant in de tropen. Doordat een boom onder verschillende omstandigheden groeit, zit er kleurverschil tussen de planken, komen soms noesten voor en kan de werking tussen teak delen verschillen. Ook kunnen er haarscheurtjes ontstaan en verkleurt onbehandeld teak na een paar weken naar een lichtgrijze kleur. De werking van teakhout valt niet onder de garantie. Wanneer je keuze valt op een teakhouten meubel, verwachten we dat je deze eigenschappen waardeert.

Teakhout schoonmaken en het hout wel of niet behandelen

Onderhoud

Teakhout bevat harsen en oliesoorten. Hierdoor is het bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf en is teak duurzaam, ook zonder dat het onderhouden wordt. Wij raden wel met klem aan om je teakhouten meubel te onderhouden. Producten om teak te behandelen zorgen ervoor dat het teak langer mooi blijft, zon en andere weersinvloeden minder effect hebben en kringen niet in het hout trekken*. Hierdoor krijgt je tuinmeubel absoluut een langere gebruiksduur.

Teakhout schoonmaken en het hout wel of niet behandelen

Onderhoud

Teakhout bevat harsen en oliesoorten. Hierdoor is het bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf en is teak duurzaam, ook zonder dat het onderhouden wordt. Wij raden wel met klem aan om je teakhouten meubel te onderhouden. Producten om teak te behandelen zorgen ervoor dat het teak langer mooi blijft, zon en andere weersinvloeden minder effect hebben en kringen niet in het hout trekken*. Hierdoor krijgt je tuinmeubel absoluut een langere gebruiksduur.

Waarom is het schoonmaken van teakhout belangrijk?

Het regelmatig schoonmaken van teakhout is essentieel om de levensduur en natuurlijke schoonheid van je meubels te behouden. Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid, maar zonder regelmatig onderhoud kan het worden blootgesteld aan vuil, vlekken en weersinvloeden die het oppervlak kunnen beschadigen. Door je teakhouten meubelen tijdig en grondig te reinigen, kun je de volgende voordelen ervaren:

 1. Behoud van de natuurlijke glans: Regelmatig schoonmaken verwijdert opgehoopt vuil en stof, waardoor de natuurlijke glans en kleur van het teakhout behouden blijven. Hierdoor behouden je meubelen hun warme en rijke uitstraling.
 2. Verlenging van de levensduur: Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid, maar regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van de meubels door slijtage en vroegtijdige veroudering te verminderen.
 3. Bescherming tegen vlekken: Het tijdig verwijderen van vlekken voorkomt dat ze in het hout doordringen en moeilijker te verwijderen zijn. Zo blijft het oppervlak van je teakhouten meubelen vlekvrij en aantrekkelijk.
 4. Weerbestendigheid: Teakhout is van nature bestand tegen weersinvloeden, maar regelmatig schoonmaken helpt bij het verwijderen van vocht, schimmels en schadelijke stoffen, waardoor je meubelen beter bestand zijn tegen de elementen.
 5. Gezond en veilig: Een schoon teakhouten oppervlak is hygiënischer en veiliger, vooral als je buitenmeubelen hebt. Het voorkomt de opbouw van bacteriën en schimmels die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het schoonmaken van teakhout is een eenvoudige en lonende taak die je meubelen in topconditie houdt en ervoor zorgt dat je er langdurig van kunt genieten. In de volgende secties zullen we je begeleiden bij het effectief reinigen van je teakhouten meubelen, zodat ze altijd stralen als nieuw.

Benodigdheden voor het reinigen van teakhout

Om teakhout effectief schoon te maken en te zorgen dat je meubelen in uitstekende staat blijven, zijn enkele eenvoudige materialen en hulpmiddelen vereist. Gelukkig zijn de meeste van deze benodigdheden gemakkelijk verkrijgbaar en vaak al bij de hand. Zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt voordat je aan de schoonmaak begint:

 1. Zacht Borsteltje of zachte doek: Gebruik een zacht borsteltje met fijne haren of een zachte doek om stof en vuil van het teakhouten oppervlak te verwijderen. Een zachte borstel is ideaal voor grotere meubelen, terwijl een zachte doek goed werkt voor kleinere voorwerpen en moeilijk bereikbare plekken.
 2. Emmer met warm water: Vul een emmer met warm water om vuil en vlekken los te weken. Warm water is effectief en mild voor het teakhout.
 3. Mild afwasmiddel of teak reinigingsoplossing: Voeg een paar druppels mild afwasmiddel toe aan het warme water om een milde reinigingsoplossing te maken. Als alternatief kun je een specifieke teak reinigingsoplossing gebruiken die speciaal is ontworpen voor teakhouten meubelen.
 4. Schuursponsje of fijn schuurpapier: Voor hardnekkige vlekken of verweerd hout kun je een schuursponsje of fijn schuurpapier gebruiken om het oppervlak voorzichtig te schuren. Zorg ervoor dat je lichte druk uitoefent om het hout niet te beschadigen.
 5. Tuinslang of gieter: Als je teakhouten tuinmeubelen schoonmaakt, gebruik dan een tuinslang of gieter om het zeepwater af te spoelen.
 6. Zachte doeken voor afdrogen: Gebruik zachte doeken om het teakhout na het schoonmaken goed af te drogen. Dit voorkomt dat er water vlekken achterblijven op het hout.
 7. Teak Cleaner of Teak Sealer: Als je van plan bent om het teakhout na het reinigen te behandelen, zorg dan dat je teak olie of teak sealer bij de hand hebt om het hout te beschermen en een mooie glans te geven. Dit is optioneel, maar kan de levensduur van je teakhouten meubelen verlengen.

Met deze benodigdheden ben je goed voorbereid om je teakhouten meubelen grondig te reinigen en ze weer in hun volle glorie te laten stralen.

Teak Cleaner, Teak Protector en Teak Shield

4 Seasons Outdoor teak cleaner

19,75

4 Seasons Outdoor teak onderhoudspakket basis

49,95

4 Seasons Outdoor teak protector

29,95

4 Seasons Outdoor teak onderhoudspakket compleet

79,95

4 Seasons Outdoor teak shield

34,95

4 Seasons Outdoor teak onderhoudspakket premium

75,-

Voorbereiding voor het reinigen van teakhout

Voordat je begint met het schoonmaken van je teakhouten meubelen, is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je de schoonmaaktaak soepel kunt uitvoeren en de beste resultaten behaalt:

 1. Verwijder losse voorwerpen: Haal eventuele losse kussens, decoratieve items of andere voorwerpen weg die niet aan het teakhout bevestigd zijn. Dit vergemakkelijkt de toegang tot alle oppervlakken en voorkomt dat deze voorwerpen per ongeluk nat worden tijdens het schoonmaken.
 2. Stof en veeg af: Begin met het afstoffen en afvegen van het teakhouten oppervlak met een zachte doek om los vuil en stof te verwijderen. Hiermee voorkom je dat vuil zich tijdens het schoonmaken verspreidt.
 3. Maak het teakhout licht vochtig: Bevochtig het teakhout lichtjes met een vochtige doek voordat je begint met de schoonmaakoplossing. Dit helpt om het hout voor te bereiden op het reinigingsproces en zorgt ervoor dat de schoonmaakoplossing gelijkmatig wordt verdeeld.
 4. Test een klein gebied: Als je een nieuwe reinigingsoplossing gebruikt of het teakhout voor het eerst schoonmaakt, test dan eerst een klein, onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat de oplossing geen schade aanricht of de afwerking van het hout aantast.
 5. Kies een geschikte dag: Als je buitenmeubelen schoonmaakt, kies dan een droge dag om het te doen. Probeer te voorkomen dat je teakhouten meubelen schoonmaakt op een dag met regen of hoge luchtvochtigheid, omdat het hout voldoende tijd nodig heeft om te drogen na de schoonmaakbeurt.
 6. Lees de instructies van de fabrikant: Als je een specifieke teak reinigingsoplossing gebruikt, lees dan de instructies van de fabrikant zorgvuldig door voor het juiste gebruik en de aanbevolen verdunning.

Door deze eenvoudige voorbereidingsstappen te volgen, ben je klaar om je teakhouten meubelen effectief te reinigen zonder onnodige complicaties. Nu je meubels klaar zijn voor de schoonmaakbeurt, kun je doorgaan naar de volgende stap en je teakhouten meubelen grondig en zorgvuldig reinigen.

Specifieke reinigingsuitdagingen voor teakhout

Hoewel teakhout over het algemeen gemakkelijk schoon te maken is, kunnen er soms specifieke reinigingsuitdagingen optreden, vooral wanneer het teakhout blootgesteld is aan verschillende weersomstandigheden en dagelijkse gebruikssporen. Hier zijn enkele handige tips om moeilijke vlekken en hardnekkige vuilophopingen op teakhouten oppervlakken effectief aan te pakken:

 1. Vet- en olievlekken: Vet- of olievlekken kunnen ontstaan door gemorste oliën of vetten van voedsel of verzorgingsproducten. Om deze vlekken te verwijderen, strooi je wat maïszetmeel of talkpoeder over de vlek en laat je het enige tijd intrekken om het vet te absorberen. Veeg het poeder vervolgens voorzichtig weg en reinig het oppervlak met de standaard reinigingsmethode.
 2. Roestvlekken: Roestvlekken kunnen ontstaan door blootstelling aan metalen voorwerpen op het teakhout. Gebruik een mengsel van water en zuiveringszout om voorzichtig de roestvlekken te schrobben. Spoel het oppervlak grondig af en droog het goed.
 3. Schimmel en vlekken door nat weer: Schimmel en vlekken kunnen verschijnen op teakhout dat vochtig is gebleven tijdens vochtige of regenachtige periodes. Om schimmel te verwijderen, maak je een oplossing van gelijke delen water en witte azijn en breng je dit aan op de aangetaste plekken. Laat het enige tijd inwerken en schrob het voorzichtig met een zachte borstel of doek. Spoel het teakhout grondig af en droog het goed.
 4. Hardnekkige vuilophopingen: Bij teakhouten oppervlakken met hardnekkig vuil dat niet gemakkelijk te verwijderen is, kun je een schuursponsje of fijn schuurpapier gebruiken om voorzichtig het vuil te schuren. Oefen lichte druk uit en schuur in de richting van de houtnerven om beschadiging te voorkomen. Na het schuren, reinig en spoel je het teakhout zoals gebruikelijk.

Let op: Bij het verwijderen van moeilijke vlekken en schuren van teakhout, wees voorzichtig om het hout niet te beschadigen. Het is altijd aan te raden om eerst een klein, onopvallend gebied te testen voordat je grotere oppervlakken aanpakt.

Weersinvloeden en teakhout: hoe je houtrot en schade kunt voorkomen.

Teakhout staat bekend om zijn weerbestendige eigenschappen, maar het is niet volledig immuun voor de effecten van weersinvloeden. Blootstelling aan vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen kan na verloop van tijd houtrot en schade veroorzaken. Hier zijn enkele belangrijke tips om je teakhouten meubelen te beschermen tegen weersinvloeden en hun levensduur te verlengen:

 1. Plaatsing van teakhouten meubelen: Plaats teakhouten meubelen bij voorkeur onder een overkapping of gebruik een beschermhoes om ze te beschermen tegen directe blootstelling aan zonlicht en neerslag. Dit minimaliseert het risico op schade door UV-stralen en regen.
 2. Goede luchtcirculatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom je teakhouten meubelen. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt en bevordert een snellere droging na regen of vochtige omstandigheden.
 3. Regelmatig schoonmaken: Maak je teakhouten meubelen regelmatig schoon om vuil, stof en vocht te verwijderen. Dit voorkomt dat deze elementen zich ophopen en bijdragen aan degradatie van het hout.
 4. Teakhout oliën: Het regelmatig aanbrengen van teak olie helpt het hout te beschermen tegen vocht en schimmelvorming. De olie dringt diep door in het hout en voorkomt dat water binnendringt.
 5. Voorkom waterophoping: Vermijd dat water zich ophoopt op het oppervlak van het teakhout, vooral in naden en hoeken. Stilstaand water kan het hout beschadigen en leiden tot houtrot.
 6. Gebruik Teak Sealer: Overweeg het gebruik van een teak sealer om een beschermende laag op het hout aan te brengen. Dit vormt een barrière tegen vocht en helpt de natuurlijke kleur van het teakhout te behouden.

Regelmatig onderhoud: Periodiek onderhoud van je teakhouten meubelen is cruciaal om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Controleer regelmatig op beschadigingen en voer indien nodig reparaties uit.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, kun je de effecten van weersinvloeden op je teakhouten meubelen minimaliseren en ervoor zorgen dat ze er jarenlang mooi en in optimale staat uitzien. Met de juiste zorg en aandacht kun je blijven genieten van de natuurlijke pracht en duurzaamheid van teakhouten meubelen in alle seizoenen.

Let op: wees voorzichtig indien je een bloempot of vaas op een teak tafelblad plaatst, hierdoor ontstaan er hardnekkige kringen of kleurverschillen.

Beschermhoezen voor loungesets, tuinsets en tafels

AeroCover loungesethoes L-vorm | 255 x 255 x 100 x 70 cm

89,95

AeroCover tuintafelhoes |280 x 110 x 70 cm

84,95

AeroCover tuinsethoes rechthoek | 280 x 150 x H85

94,95

AeroCover loungesethoes vierkant | 255 x 255 x 70 cm

99,95

AeroCover loungesethoes L-vorm – hoge rug – trapeze hoek | 255 x 255 x 90 x 65/90 cm

104,95

AeroCover loungestoelhoes | 75 x 78 x 65/90 cm

44,95

Tips voor het beschermen van teakhouten tuinmeubelen

Teakhouten meubels zijn een prachtige aanvulling op je tuin of terras, maar het is belangrijk om ze goed te beschermen tegen de elementen om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Hier zijn enkele waardevolle tips om je teakhouten tuinmeubels en terrasmeubilair te beschermen in de buitenlucht:

 1. Gebruik beschermhoezen: Investeer in hoogwaardige beschermhoezen die speciaal zijn ontworpen voor teakhouten meubels. Deze hoezen bieden een effectieve barrière tegen regen, zonlicht en stof, waardoor je meubels worden beschermd wanneer ze niet in gebruik zijn.
 2. Verplaats meubels naar een overdekte ruimte: Als het weer extreem wordt of als je de meubels voor langere tijd niet gebruikt, verplaats ze dan naar een overdekte ruimte, zoals een veranda of een tuinhuisje. Dit beschermt ze tegen directe blootstelling aan de elementen.
 3. Gebruik onderzetters: Plaats onderzetters onder glazen en andere voorwerpen om watervlekken te voorkomen en het teakhout te beschermen tegen mogelijke beschadigingen.
 4. Regelmatig schoonmaken: Houd je teakhouten meubels schoon door ze regelmatig af te stoffen en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of doek om het hout voorzichtig te reinigen.
 5. Vermijd schurende reinigingsmiddelen: Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of harde borstels die het teakhout kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen die de natuurlijke oliën en glans van het hout behouden.
 6. Periodiek teak oliën: Breng periodiek een laag teak olie aan op je teakhouten meubels om ze te beschermen tegen vocht en UV-stralen. Dit helpt om het hout in goede conditie te houden en voorkomt vergrijzing.
 7. Inspecteer op schade: Controleer je teakhouten meubels regelmatig op eventuele schade, zoals barsten of losse verbindingen. Voer indien nodig tijdig reparaties uit om verdere problemen te voorkomen.
 8. Gebruik onderzetters voor planten: Plaats planten op onderzetters om te voorkomen dat overtollig water het teakhout bereikt en om vlekken te voorkomen.

Met deze praktische tips kun je je teakhouten meubels in de buitenlucht optimaal beschermen, zodat ze hun natuurlijke charme behouden en je jarenlang kunt genieten van een prachtige buitenruimte. Door goed voor je teakhouten meubels te zorgen, zullen ze niet alleen hun schoonheid behouden, maar ook een warme en uitnodigende sfeer creëren in je tuin of op je terras.

Hoe vaak moet ik mijn teakhouten meubels schoonmaken?

Welke reinigingsmiddelen zijn veilig en effectief voor het schoonmaken van teakhout?

Kan ik schurende reinigingsmiddelen gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen?

Hoe kan ik vet- of olievlekken van mijn teakhouten meubels verwijderen?

Wat moet ik doen als mijn teakhouten meubels vergrijzen?

Hoe kan ik schimmel en meeldauw van teakhout verwijderen?

Is het nodig om teakhouten meubels te behandelen met olie of sealer na het schoonmaken?

Kan ik mijn teakhouten meubels in de buitenlucht laten staan bij slecht weer?

Kan ik mijn teakhouten meubels met een hogedrukreiniger schoonmaken?

DeVriesXL

Hulp of advies nodig?

Onze collega’s zitten nu voor je klaar om al je vragen
te beantwoorden!

050 5012 857

Stuur e-mail

DeVriesXL

Hulp of advies nodig?

Onze collega’s zitten nu voor je klaar om al je vragen
te beantwoorden!

050 5012 857

Stuur e-mail